Megjelöltek, de még nem tudod, hogy ál- , vagy valós profilról?

 


Kis ráfordított erővel-idővel ki lehet deríteni. Ha a próbák szintjén több a negatív, mint a pozitív eredmény, akkor minden szívfájdalom nélkül ne jelöljük vissza, akár őkelmét végérvényesen le is tilthatjuk.

Első körben - legnagyobbrészt nem azoktól van igazi félnivalónk, akik egy borítóképen és valós profilképen kívül sok mást nem kötnek az orrunkra. 

Ugyanis egy csalónak - hogy jól tudjon működni kell egy felépített profil. Ha hevenyészetten is, de igazolnia kell valahogy előttünk, hogy egy valós személy. Ha valaki tényleg létező ember személyi okmányokkal, tényleges barátokkal, rokonokkal, kapcsolatokat tart - sok félnivalója nincs - egyedül a csalóktól, akik adataikat lophatják. Miattuk titkolóznak. (természetesen itt is vannak kivételek. 

Vegyünk elő egy papírt, és jegyezzük föl milyen vizsgán  ment át a profil, és miben bukott el. Ha a végén több az mínusz, akkor bizony ennek a végeredménye a legjobb, ha nem ismerkedés lesz, hanem tiltás.

Mai napig sokan engedik láttatni legfontosabb dolgaikat a saját facebook, vagy más közösségi média profiljukon. 

Ismerősök kattintható listája, hírfolyamunk, fotóink mind-mind árulkodó lehet. Az sem jó, sőt elgondolkodtató, ha valaki az adatlapján  millió féle tevékenységéről ad számot.  

Miért nem jó? Egyrészt vonzza a csalókat, a fotólopókat, akik álprofilok nyitásával mások politikai, vagy lelki megtévesztésére hajtanak. 

Másrészt ha valaki túl sok mindent ad ki, már-már zavaróan, túl sokszor posztol, nagyon sokszor saját magáról, saját történéseiről, mit csinált, hogy kelt fel, fáj-e valamije, mit evett, és mi jár a fejében éppen, vagy kedvenc videóival( kutyás, macskás, lovas, focis, kosaras) szórja tele a netet néha akár 20-30 felvételt is megosztva egy nap - nyilvánosan láthatóan, akkor ott probléma van. Minimum egy magamutogatási kényszer.

De kezdjük. 

Első körben ha valaki megjelölt bennünket akár a facebook-on, akár a társkereső alkalmazásban és elkezdenénk  cseverészni, ellenőrizzük le a profilt. 

Hogy nem lehet? Egy kis munkával dehogynem. Ám ennyit megér az, hogy ismerőseink, barátaink közé valóban csak azok kerüljenek, akik méltók odafigyelésünkre. 

Nézzük meg a borítóképet (profilkép mögötti rész) majd jobb egérgombbal kattintsunk rá, válasszuk ki a Képkeresés Google-val, és várjuk az eredményt. Ha van hasonló fotó felrakva máshol is, vagy netán portálon jelent meg régebben - kezdjünk kicsit bizalmatlanok lenni, de ez még nem a világ vége, hisz háttérképet rakhat fel csak azért is, hogy legyen ott valami, meg hogy jól néz ki. 

Ellenben, ha a profilképre rákattintva a rendszer arra a következtetésre jut, hogy ez már szerepelt a világháló más részein valahol, akkor probléma van, ha csak nem az adott híresség álruhás királyfiként az ismerős jelölésünk. Kicsi az esély.

Ha negatív az eredmény, egyik fotót sem találjuk sehol - nem jelenti azt még, hogy minden rendben. 

Az sem teljesen jó dolog, ha a profilkép nem kattintható. Ezzel jelenik meg a teljes azonosítószám-sorozatod, ami alapján szintén elő lehet kotorni a valós profilt. Hisz sok ember lehet fenn egy néven, maximum Tóth Péterből van Tóth Péter.1, de lehet belőle Tóth Péter 613. is. Viszont az a bizonyos php...azonosítód az teljesen egyedi.

Aztán ott a társkereső, ahol személynevet adnak meg, és egy helyet, ahol legtöbbször megtalálható. Egy tisztességes ember ugyanazon a személynéven jelentkezik társkeresőre, és általában a lakcímét, vagy születési helyét adja meg. 

Ha a facebook szűrőjében mondjuk személynévként Róbert, térségre - Pickumicku :) van beírva pillanat,  pár perc alatt ellenőrizhetjük hogy valóban lakik-e arrafele a fellelhető  profilok alapján ilyen emberke.

Beírjuk a facebook keresőjébe  személynevét, rákeresünk. Oldalt kijön egy lista. Rákattintunk az "emberek" fülre. Itt kiválasztjuk a "város" nevet, a felugró lehetőségekre kattintva, és várjuk az eredményeket. Jó pár lesz belőle, de ha nem találjuk közte legörgetve, akkor bizony ez egy hamis emberke - ne foglalkozzunk vele még véletlenül sem, mert csak szédíteni akar. Hisz ki az, aki már az első pillanatban is hazudik - méghozzá személyazonosságát illetően? Az nyilván csak csaló lehet, vagy egy olyan mértékben kisebbrendűségben szenvedő ember, akin ha megfeszülünk sem tudnánk segíteni, forduljon inkább orvoshoz az illető, mint hogy másokat bódít.

Nézzük meg az URL-címet, amit felül találunk, ahol a kis fekete lakat után megjelenik a facebook.co.... - Szóval, ha ebben a sorban egy nevet látunk az jó jel. Ha viszont egy számot, olyan összetételben, facebook.com/profile.php?id=12345677...., egy jó hosszú számsorral, akkor megint van gyanakvásra okunk. Ugyanis emberünk nem vette a fáradságot hogy normálisan beállítsa az URL-jét, amit úgy ér el, hogy ad egy teljesen pontos elérhetőséget a rendszernek, ahol a profilneve után @rámlegjellemzőbbdolgok beírásával érhetem el. Úgyhogy, ha valakinek van 2 profilja, mert mondjuk üzleti oldallá válás után az egyiket otthagyta, jogosult lesz használni ezt az azonosítót is a másik, új oldalán. Az a profil valós.

Ezt a módit nagyjából a fele, vagy harmad ember használja, a kamuprofilok nagy része nem él ezzel a lehetőséggel, mert fölösleges időt vesz el. Viszont ez sem egy olyan vétek, ami alapján kimondható, hogy biztos probléma van az emberkével. 

Erősen ess viszont gyanakvóba, ha a keresőben szereplő név nem azonos azzal, ami a profilkép környékén található. Elvégre ki az, akinek változik a neve teljesen az évek során. Előfordulhat persze, de egy jobb érzésű ember, főleg aki ismerkedni akar akkor  létrehoz egy új profilt. Ez a módszer, azonosító átírása inkább a csalókra, és nemtörődöm emberekre jellemző. Akar valaki ilyen barátot?

Nagyon fontos az ismerősök listája. Nem is igazán az a lényeg, hogy hány van, és vannak-e külföldiek, hisz az embernek lehet sok, és kevés ismerőse is. Van aki inkább csak családon, vagy közvetlen ismerősökön belüli kapcsolattartásra használja a facebook-ot, van aki "skalpokat gyűjt". Ez utóbbinak túl sok értelme nincs.

Ha sok a külföldi ismeretség előfordulhat, hogy "nagyfiúnak" látszódjék, vagy az, hogy szerzett egy csomó kamu haveri profilt. Van egy pici lehetőség persze arra is, hogy valóban ismer mindenkit. 

Az ismerősök között azért böngésszünk egy kicsit. Először is keressünk rá köztük a családnevével. Ha egyetlen ilyen nincs, akkor az ismét elgondolkodtató. Hány ember van a világon, akinek nincs egyetlen családtagja se? 

Az is furcsa, hogyha helyileg nincs senki, mindenki szinte a világ másik tájáról ismerős csak. Furcsálljuk cseppet a dolgot, ha egy embernek például csak afroamerikai, afrikai, ázsiai, amerikai ismerősei vannak. Logikusan nézve lehet egy pár, na de ha profil nagy része csak ezt tartalmaz, akkor biztos hogy baj van.

Érdemes megnézni a névjegyet. A csalóknak van egy fontos jellemvonásuk a facebook-on. Nem titkolóznak, hanem a lehető legtöbbet mutatják képzelt önmagukból. 

Ha például a névjegyen 5 munkahely, 3 iskola, vagy 3-4 hobbi, és más komoly elfoglaltság szerepel, akár világcégekkel kapcsolatos munka, akkor essünk ismét gondolkodóba. Egy csalónál evidens, hogy bizalmat akar ébreszteni, ezért aztán a fantáziája szárnyal. Ha egy kis faluból elindult hazánkfia, vagy más ország lakója arról szárnyal be, hogy ő menő vezető, ilyen-olyan (lehetőleg az országban legjobb, de akár a világban legnívósabb egyetemeken végzett, közben meg a helyesírása padlót fogott) - mondjuk azt, ez a kapcsolat storno. 

Munkahelyeknél is tökéletes választás tőlük egy olyan cég, hivatal, vállalkozás - ami bizalmat ébreszt. Mondjuk ha valaki azt mondja, hogy a katonaságnál, rendőrségnél dolgozik, esetleg minisztériumban, vagy netán az Adidasnál vezető pozícióban kóborol a világban, billegtessünk a fejünkkel cseppet. Dolgozhat ezeken a helyeken, de akkor nagy eséllyel nem keresi ismeretlenek társaságát. 

Jöhet az idővonal. Legtöbb esetben már ebből nem sokat látunk, ők azok akik nem akarnak bizonyítani semmit, csak azoknak nyitják meg a betekintést, akik átjutottak az első szűrőn, és beléphettek az ismerősök közé.

Ha naponta 2-3 poszt is felmegy, időnként 10-20-30 is, legtöbbször egy tematikát nyomatva, akkor gondolhatunk arra, hogy bizonyítani akarja hova tartozását, de azt is, hogy feltűnési viszketegségben szenved. Hagyjuk inkább a fenébe, ne jelöljük vissza, mert piszok idegesítő egy olyan ember, aki magáról igazat nem mond, viszont álomvilágáról egyfolytában nyomatja a megosztásokat. 2 nap után úgyis feladnánk a követését, vagy: bepalizna.

Aztán ott vannak az itt-ott fellelhető kommentjei. Ha bemegyünk a profiljába akkor sok esetben rákereshetünk csoportjaira, kedvenc oldalaira is. Mindegyik helyen van egy kereső, ami nem csak azt a célt szolgálja, hogy posztok után kutakodjunk, hanem egy illető tevékenysége után is. Beírjuk a nevet, mondjuk Levegő Andika, és kiad minden olyan dolgot amit vagy ő rakott fel adott csoportba, vagy kommentelt alatta. Na ezek is jó tájékozódási pontok. Ha ezek láttán elbizonytalanodunk, hogy lehet nem is azt mutatja, mint ami valójában, akkor már mondjuk is búcsút neki azonnal, mert az első érzés mindig a nyerő. 

Van még egy ellenőrzési lehetőségünk, mégpedig a bejelentkezések. 

Legyünk erősen gyanakvók azokkal, akik ezt hetente többször teszik meg. Szóval ha valaki innen is, onnan is, sokszor akár egy helyről tömegesen bejelentkezik, akkor elmélkedjünk el rajta, hogy ennek mi értelme lehet? Kinek mit akar bizonyítani, hisz normálisan saját magával nem játszik az ember ilyet. 

Ez bizony annak a jele, hogy minimum félig-meddig nárcisztikus az emberke. Hisz az ő tulajdonságuk az, hogy mindenben tökéletesnek érzik magukat (néha) és azt akarják, hogy ezt róluk mindenki, de mindenki tudja. Aki pedig ezt nem ismeri el - az mehet a levesbe.

Akarsz ilyen barátot, akármilyen jóképű, csinos, okosnak látszó, bármilyen? Ugye nem...

Fotó

Megjegyzések

loading...