Romantikus csalók, banki ügyletekLegismertebb módszerek, mire figyeljünk - mit tehetünk baj esetén. 

 Csalók mindig voltak, mindig lesznek, és mindig az adott körülményeket, lehetőségeket használják ki. 

Manapság kezükben van az internet, ami a lehetőségek aranybányája, csak a megfelelő célközönséget kell jól eltalálni.

Most a társkereső oldalak, és a hozzájuk tartozó bankkölcsön kamuzóinak módszerét fogjuk megismerni, és nem árt átvenni, hogyha már beleestünk csapdájukba - mit érdemes dokumentálni, minek érdemes utánanézni, hogy legalább a rendőrségi nyomozást gördülékenyebbé tegyük.

Az, hogy a szerelemszédelgők, és a bankos hitelígéretek között biztos kapocs lenne bizonyítani egyelőre nem lehet, viszont nagyon is feltételezhető. Hisz aki elvesztett egy bizonyos összeget, az képes meggondolatlanul szinte bármire, hogy azt valahogy látszatra visszaszerezze. Ez esetben a gyorsaság a lényeg - mint a Tv-shop-oknál. Minél gyorsabban döntesz, annál nagyobb az esélye hogy a vásárolt cucc gagyi lesz...

Először is - nézzük a katonás-orvosos,építészes, művészes módszert.

Van egy legalább középkorú asszony, aki társat keresne. Lehet, hogy nem is igazán társat, csak valami időtöltést. Kapcsolata meghalt, esetleg elvált, de még az is előfordulhat, hogy házasságban, élettársi közösségben él, csak valahogy ez az egész nem igazán jól működik, és kell egy kis pótcselekvés, hogy jobb legyen az életérzés.

Ilyenkor jöhet egy társkereső oldal felkeresése. Kicsit ejtőzni, agyat szellőztetni, akár kicsit hülyíteni a másik felet. A magyar oldalaknak is meg van a veszélye, de lényegesen kisebb és könnyebben visszanyomozható, mint egy küldföldinek.

Ám mivel manapság minden második ember a facebook-on lóg fél nap, evidens hogy asszonyaink élnek a viszonylag újonnan felkínált lehetőséggel. A legtöbb ismerkedés itt zajlik, és persze mellette még él a többi is. Évek óta ismert módszer ez  - annyi, hogy mára mára már majd mindenkivel megesett, hogy megpróbálták bekamuzni. Már az is azt jelenti, ha nemtől függően szupernő, vagy szuperman jelölget heti, napi rendszerességgel. Csodák nincsenek, egy ívhegesztőt, vagy takarítónőt nem fog megkeresni egy amcsi rockzenész, vagy menő orvos, aki most épp katonai küldetésben dolgozgat - otthagyva igencsak jólfizető állását.  Ám így persze ki lehet mondani, hogy nemcsak okos, de bátor is, sőt akár hős. Amely tulajdonság  ugye a női szíveket ugyancsak megdobogtatja. 

Aztán ott van még az a szomorú tény, hogy élettársa, felesége, anyja, apja, bárkije sajnos elhunyt nagyon-nagyon komoly betegségben, vagy hirtelen balesetben - mely tragédián még nem igazán van túl. Pont most vette fejébe, hogy a múltat le kell zárni, és új életet kell kezdeni, már csak gyermeke érdekében is. Mert igen - természetesen egyedül neveli. Jó...nem saját két kezével, hisz orvosként, menő építészként, katonaként, a lényeg - hogy szuper jól kereső nagystílű világfiként sajnos nem teheti meg hogy minden percét a gyerkőcre áldozza, ezért természetesen egy bentlakásos iskolába passzolta. Amit ugye, hogy most kicsit felborult a rend, és nem otthon van, hanem világmentő küldetésben - nem biztos hogy fizetni tud. Van pénze, hogyne volna, de most épp míg kint van a folyószámlája zárolva van biztonsági okokból... Hisz az ilyesmit előre betervezni nem lehet, nem gondolta át nyilván eszemadta, hogy a küldetés hány hónap - hisz akkor előre leperkálhatta volna az egész összeget, sőt még talán költőpénzt is hagyhatott volna az amúgy elkényeztetett emberpalántának saját költségeire. Ilyenkor folyószámlaszámot is megad természetesen. Teljesen mindegy kié, valahogy használja, valahogy használatába került, tehát mindenképp összefüggésbe van vele. Ha belekeveredtünk egy ügybe nagyon fontos, hogy ennek utánanézzünk, az átutalásról szóló papírokat elraktározzuk, az emberke címét, akit megadtak szintén rögzítsük, nem árt ha már előkeressük a Google Map-ban ahol akár az épületről még fotót is koppinthatunk. Ezzel egyidőben nézzük meg a banki adatokat - https://www.bankkereso.eu/   , https://www.iban.hu/iban-checker  - mindkét weboldal nagy segítségünkre lesz. Ezt bármilyen ügylettel kapcsolatban lehetőleg már az ügylet előtt végezzük el, hisz mondjuk egy futárcég nem fog magáncímre pénzt küldetni, a VÁM-osok sem. Cég címet használnának, ha használnának.... Ha mégis hasonlót tapasztalunk, akkor biztosak lehetünk hogy hazugság a történet. 

Így aztán nem kell csodálkozni, hogy az ismeretség nagyjából első hónapja után eszébe jut emberünknek, hogy gyermekét taníttatni is kell, és pénzt kér újdonsült szerelmétől - hisz kihez fordulhat az ember a bajban, mint élete párjához. Már aki majd az lesz - remények szerint. A hölgy reménye szerint. Van is esély rá hogy kap. Megad egy folyószámlaszámot - még véletlenül sem a sajátját. Valamilyen kifogást hoz fel hogy miért nem. Mondjuk ott nem használhatnak, jelenleg nincs is, figyelik a számlát - ezért nem biztonságos rá utalni. Inkább mondjuk tegye a hölgy a pénzt egy futár, ügynök, kapitány, tök mindegy kinek a számlájára, majd az felveszi és továbbítja neki. 

Persze nem feltétlenül ez az első kérés. Lehet teljesen más is. Olyan is megeshet hogy azt mondja - hogy, hogy nem, van nála pár millió dollár, amit talált, vagy gűjtögetett ott a messzi vidéken, esetleg örökölt, eladott néhány értéket. Tök mindegy mit mond - minél nagyobb a hazugság annál jobban bejön nagy általánosságban. Igaz, hogy video chatelni nem óhajt, mert hát nem lehet, nem engedi a szabályzat - de attól még a pénz átnézéséről küld egy felvételt - természetes olyan formában,  hogy véletlenül se látszódjék a kinézete, max a keze. Na de legalább a hangját már ismerjük. Legalábbis annak, aki a videón szerepel. Szóval azt mondja az Istenadta, hogy ezt a pénzt biztonságos körülmények közé akarja elszállítani, mert fél, hogy mondjuk valamely katonatársa, meg a  velük kint lévő legalább ugyanannyi doki közül valamelyik még a végén cigispapírnak nézi és elszívja.... A lényeg hogy ott nem maradhat. Ezért azt találta ki, hogy mivel szíve hölgyével úgyis össze akar jönni, életét összeköti - elküldi neki csomagban a pénzt. Fel is rakja - pontosabban nem ő, hanem egy futár, vagy bárki. Aztán a hölgy elkezdi várni hogy megérkezzék. Még azt is meg lehet nézni ám, hogy hol tart a csomag, követni  - így sokkal hitelesebb az egész - hisz futárszolgálat hozza. Aztán persze egyszer csak szegény csomag hazafele mászkálás közben megtorpan, mert feltartóztatják. Ír is ártatlan katonánk, orvosunk, szerelmünk - na most baj van, fizetni kell - ennek fejében tekintenek el a csomag átvizsgálásától. Márpedig ha átvizsgálják, abból bizony baj lesz. Mindkettőjüknek. Egyiknek azért mert küldte a pénzt, a másiknak meg azért, mert fogadta volna. Pénzt csomagban küldeni tilos. Szegény asszony összerezzen - a rendőrség jön majd érte hogy belement ebbe az ügyletbe. Viszont a sok millió dollár mégiscsak jó jönne. Hát persze hogy fizet. Nem tűnik fel neki, hogy hivatalos levelet sehonnan sem kap, mindössze chatelgetnek vele. És azon sem gondolkodik el, hogy semmilyen hivatalos szerv nincs, amelyik pénz lefizetésével egy kiszemelt csomag átvizsgálásától eltekintene. 

Jó, egyik vámon átjön a küldemény, aztán jöhet majd eg újabb próba - mikor átlépné szegény vagyonka a határt, megérkezik a reptérre. Lemegy ugyanez a mese más variációban - a lényeg, hogy ismét perkálni kell. A pénzösszeg mértéke attól függ, hogy szerelmes emberünk mennyi vagyont érez szerelmetes asszonya zsebében. 

Ha ezzel az ügylettel végérvényesen úgy tűnik, hogy a tartalék elfogyott, akkor valahogy lassan a szerelem is múlni fog. Hisz nagy eséllyel a csomag is odalesz. Netán kifizetődik az utolsó lefizetés - akkor is történik valami, ami miatt a csomagot nem lehet kézbesíteni. De a katona-orvos-akárki természetesen nem őrjöng, pedig a pénz ami elvész elég lenne életük végéig láblógatva élni. Nem, nem veszekszik, nem idegeskedik - hanem egyszerűen lezárja a kapcsolatot és kész. No nem végletesen, csak érezteti hogy már nem annyira fontos a hölgy mint eleddig - hisz pórul járt vele. Nem tudja mi lesz így se kapcsolat, se megélhetés, mindene oda lett, rettenetes, rettenetes. Valamilyen megoldás kellene, de onnan, a világ végéről nem tehet semmit...

Legtöbbször az ügyletek alatt már nem is a facebook platformját használják, hanem egy más alternatívát - lehetőleg a WhatsApp a kiszemelt. Írogatnak még persze, levelezgetnek, felvetődik a kölcsön lehetősége, akár ház eladás, akár kocsi. Mindegy, csak pénz legyen - hisz a csomag azért ott van, elvileg ki lehetne váltani, és akkor megoldódna minden.

Érdekes módon a már károsult emberke előtt valahol a facebook-on, mondjuk más ismerőssel írogatása alatt a Messengerben egyszer csak megjelenik egy szuperjó ötlet - egy eddig még ismeretlennek tűnő bank hirdet. Fantasztikusan olcsón, mindössze 1-2 százalékos kamattal. Szinte semmi sem kell hozzá, pár adat, személyi, ilyesmi - és már várni is lehet a pénzt. Még jó, hogy megigényli? De nézzük már meg, hogy nem lehet -e csalás az egész? Ugyan már! - mondanánk, hisz egy hivatalos cég felületén jelent meg, a facebook csak nem csal? Na, ők nem is. Egy gond van, hogyha csinálsz egy oldalt, a facebook nem fogja egyenként leellenőrizgetni passzióból, hogy az valós adatokat takar-e. Márpedig ha van egy bizonyos nevű oldalad, annak adataival felrakhatsz hirdetést is a facebookra. No jó, felrakok. De honnan lesz biztos, hogy az fogja olvasni, akit én akarok, akit én szemeltem ki? Nem is olyan bonyolult ez, mint gondolnád. Ha felrakok egy hirdetést, akkor nem csak vaktában tehetem - hogy ott jelenik meg, ahol épp akarják. Megmondhatom melyik körzetben, sőt - akár melyik városban is. Nem vagyok benne biztos, de nem csodálkoznék rajta ha a célközönséget is be lehetne állítani, mint bejegyzéseknél. Ott simán megmondhatom, hogy ezt a 60 felettiek lássák. Sőt - a facebook okos, az adatainkból él. Szinte mindent tud rólunk - azt is, hogyha pénzügyi gondokkal küzdünk. Szóval ha egy csaló beállítja azt, hogy mondjuk Gergelyiugornyán terjesszék a reklámját (esetlegesen egy korosztályban - mondom ezt nem tudom megoldható-e) akkor bizony a facebook ezt teszi, méghozzá saját infói alapján azok között, akik pénzügyi gondokkal küzdenek.  Előbb-utóbb nagy eséllyel bele fog szaladni a csapdába a szerelmetes hölgy. Ehhez csak az kell, hogy közben időnként a férfi siránkozzon, nem tudja mit tegyen, nem tud elmozdulni, így a pénz is bukik, a közös jövő is, minden. Hát ki olyan szőrös szívű, hogy erre ne lépjen.

Ott a reklám az orra előtt a hölgynek, a megoldás mindenre - még jó hogy rákattint, és elindítja az ügyletet. Minden flottul megy, pár írosgatás után meg is kapja az értesítést - rendben van az üzlet átutalják a pénzt - no persze bizonyos feltételekkel. Ahhoz, hogy tudják van fedezet a kölcsönre le kell perkálni ismét egy összeget. 

Már az asszony nagyon nagy katyvaszban van, nem igazán gondolkodhat. Mindenképp pénzt kell szereznie. Nagy baj nem lehet, hisz mégiscsak a facebook-on jelent meg a hirdetés, tehát az ügylet okés lehet, meg írtak neki hivatalos papírt is - meg is mondták, hogy át kell utalni egy fix összeget, nincs ezzel semmi.

Megkapja a folyószámla számot amire utalni kell, aztán kiderül hogy mégsem annyi az összeg, hanem akár tízszerese. Nem baj, a lényeg hogy folyamatban van az ügy, ellenőrizni is lehet a weboldalukon. Még az sem problémás számára, ha nem egy összegben és nem a bank címére kell utalni, hanem két-három részletben magánszemélyeknek - külön bankszámlára. 

Valljuk meg - ilyet normál esetben bank nem tesz. De mivel kell a pénz, nagyon kell - ekkor már nincs realitás érzés. Nem gondokodik el azon, hogy a bank neve nem szerepel a domain-ban, nem néz utána - létezik-e valóban ilyen nevű bank, nem csodálkozik el azon, hogy az egész ügylet egy neten átküldött pár papíron alapul amit valahol lent - alá kell írosgatnia, aztán visszaküldeni. Hogy valami nem stimmel. Azon sem problémázik már ilyenkor az ember, hogy a szövegezés elég értelmetlen, mintha csak a Google-fordítóval dolgoztak volna rajta. Van pár ismert név a sztoriban, ha rákeresnek az interneten akkor legalább találjanak róla valamit, bár pontatlanságok is előjönnek, vagy előjönnének - ha valaki az átutalások előtt utánanézne. De ez a legritkább esetben történik meg, hisz ha nem lenne égetően szükség a pénzre, és hitelképes lenne - akkor a kölcsönt itthon is, ismert, hiteles bankból is indíthatná. 

Hát persze hogy nem lesz az egészből semmi - nagy eséllyel az eset után lassan, szépen eltűnik az orvos - katona (mondjuk fontos küldetése lesz, lesérült, átvezénylik, meg amúgy sem levelezhet, rájönnek mit akart, büntit kapott  - teljesen mindegy, csak magyarázat legyen arra hogy szépen, lassan visszavonul) - egy idő után pedig remélhetőleg elfelejtődik a szerelmi affér.

Nagy eséllyel úgysem lesz az egész ügyből semmi, hisz azok akik kapcsolatban ismerkedtek és pórul jártak biztos nem mennek rendőrségre, a többiek nagy része pedig még saját maga előtt is szégyelli, hogy belement egy kétértelmű ügyletbe. 

Meg hát amúgy is messze vannak - elterjedt ugyanis rendesen hogy ezt csakis nigériaiak csinálják. Nincs munka, nincs pénz - valamiből meg kell élni.

Nos - az ötlet valóban onnan származik. Mint mindenki aki nagy bajba kerül - nekik is jobban jár az eszük olyasmiben: honnan lehet pénzt keríteni. Csakhogy ha a világon elindul egy csalási módszer - rövidesen lesznek annak bizony közelebbi, nagyon sokszor magyar követői. Elcsusszannak a többiek között, kicsi a lebukási esély. Ehhez nem kell sok minden - hogy siker koronázza tervüket. Néhány idegen nevű profil, néhány lopott kép, néhány külföldi telefonszám (a mobil világában ez már nem téma). Folyószámlaszámok, ezek lehetnek külföldiek, néha itthoniak is. Megszorult emberek szívesen segítenek ilyesmiben olyannak, aki mondjuk minden utalásért felajánl egy bizonyos százalékot. 

Az ügyletek lebonyolításánál még csak nem is saját IP-címet használnak sokszor, sajnos ebből is lehet kamut venni. Mondjuk itt írogatsz Magyarországon, a rendszer mégis azt érzékeli hogy a világ másik pontján vagy. 

Ettől függetlenül ha már nagyon gyanakodsz hogy átvágtak, vagy át akarnak vágni - valamilyen ürüggyel próbálj meg  emailt kicsalni, mert azok hoznak magukkal olyan adatokat, amit hozzáértők a nyomozás során jól tudnak hasznosítani. Akár bármilyen fotó is, ami az illető gépén volt tartalmazhat olyan adatokat, mik még jók lesznek a későbbiekben, csak ne azok a kamuképek legyenek, amikkel eleinte felvették a kapcsolatot veled. Minél több dolgot kérsz tőle - annál nagyobb az esély, hogy valahol hibázik és olyan adat érkezik a küldeménnyel, amit már simán hasznosítani lehet.

Tanulmányozd a szokásos módszereket, s ha abban eltérést látsz, valami másképp történik mint a hagy átlag, akkor nagy az esély arra, hogy csak egy koppintóval van dolgod, és egy kis eséllyel nem a világ másik pontján van. A legtöbb csaló nem emailezik, nem telelfonál - bár telefonszám van, de van kifogás. Ha mégis megteszi, felveszi, beszél  - akkor az azt jelenti hogy nagyon fontos a pénz amit küldenél, és óvatlan. Ezt egy hivatásos csaló nem kockáztatja meg, ha mégis így folytatódik a történet biztos lehetsz benne, hogy ő egy amatőr, esélyed van.

Ha a történetben magyar szálat fedezel fel, magyar telefonszám, magyar bankszámlaszám - rohanj a rendőrségre, mert nagyobb az esély a lebuktatásukra - hisz mondom sokan "hamisítják" már az ügyletet. 

 Aztán ha összegyűjtesz minden adatot, szép módszeresen utána is nézel amennyire csak lehet, és megpróbálsz társakat keresni az ügyben, akiknél a módszer nagyon hasonló volt, akkor van egy minimális esély. És minél jobban telik az idő, annál nagyobb, hisz annál több eset fordul elő, és annál többen lesznek akik feljelentést is tesznek. 

Szóval ne csüggedj, mert lépni kell. Ha nem lépsz, akkor magaddal tolsz ki. Megalkuszol - ami az önérzetednek nagyon nem jó. 

Persze kellemetlen idegeneknek elmondani mibe csöppentél. De ha látják rajtad az összeszedettséget, az akaratot hogy tisztázódjék mindent, és azt hogy tanultál az esetből - akkor nagy eséllyel könnyebb lesz az együttműködés. Írj össze mindent, dolgozz akár napokig rajta, aztán ha már minden eszedbe jutott, minden ezzel kapcsolatos adatot letöltöttél, kinyomtattál a mobilról, gépről - és szép, kerek történetben megírtad az egészet - mellé biggyesztve egy feljelentést is a rendőrségnek címezve - akkor irány, és indítsd el az ügyet! Sok sikert!

Fotó: Pixabay


Megjegyzések

loading...