Új ismerősöd kétnaponta jelentkezik be valahonnan a facebook-on?

 


Járt már szinte a világ minden táján, vagy épp időszakonként naponta-kétnaponta jelentkezik be saját városából? 

Ha bejelentkezett valahonnan GPS-adatokkal, akkor ott volt az biztos, tehát valóban nagy halat fogtál ismerősök terén... Nem? 

Ha meg sokszor ki sem teszi a lábát lakhelyéről, és mégis világgá kürtöli hol van - nyilván ez valami hóbort lehet nála. Nem téma.

Dehogynem. Főleg ez utóbbinál gondolkozz el.

Miért kellene tudnia országnak-világnak, ha te mondjuk hetekig, hónapokig egy helyben vagy, dolgozol, kulizol?

Ennek valójában sok magyarázata nem lehet. Bizonyítani akarja valaki, valakik előtt, hogy ő ténylegesen lakóhelyén tartózkodott. 

Ha jelentkezik valaki új ismerősnek - nem igazán tudod, hogy ki ő, esetleg egyszer rápillantva már egy régebben beengedett ember adataira észreveszed, hogy akár több száz bejelentkezéssel rendelkezik - légy bizalmat.

Hogy miért? Épp, amit az előbb említettem. Senkinek nincs szüksége bizonyítékra arról, hogy otthona környékén volt, ha tényleg ott volt. 

Ha a világ más tájairól teszi ezt, három nap alatt átutazva fél világot, keresztbe-kasba - akkor is gondolkozz el rajta, hogy lehetséges-e? 

Ahogy ismered őt - ha egyáltalán ismered - megengedheti meg magának ezt a szaladgálást. Ha igen, akkor ok - bár én úgy vagyok vele, hogy a jó anyagi körülmények között élő emberek azért élnek úgy, mert hülyeségre azért nem költenek. 

Ne vegyél be mindent, hogy mondjuk a NASA Camp David-i kilövőállomásán dolgozik, vagy pontban az Északi Sarkon, netán a Fehér Házban, esetleg USA ilyen-olyan támaszponton, vagy valamelyik nagy, amerikai filmvállalatnál, netán egy nagy sportmárka képviselője. Nézz utána! Kezedben a kereső, ami hatalmas kincs. Nincs olyan ember ma Magyarországon harminc felett, sokszor alatta is, hogy annyit ne tett volna le az asztalra, hogy pár helyen említést tegyenek róla, még átlagos életet élve is. Nemhogy, ha ilyen helyeken tevékenykedik. Nem facebook-oldalakra és LinkedIn oldalakra gondolok, vagy más közösségi portálok hasra ütés szerűen regisztrált profiljaira, hanem mondjuk az illető középiskolás korában egy kosárcsapat tagja volt, vagy ugyanakkor az ifjúsági válogatottban szerepelt, esetleg egy választási bizottság tagja volt, kommentelt pár helyen, írt valami levelet - netán leszólította pár évvel ezelőtt egy riporter néhány mondat erejéig egy bizonyos témában. 

Ha ilyen nincs, akkor bizony kezdj el gyanakodni, hogy az a sok szép minden amit megoszt magáról csak mese, kiszínezett álomvilág. 

Hogy miért?

Mert a GPS adatokat sajnos lehet hamisítani, mint már annyi mindent.

Az egyik program neve is utal arra, hogy hamis adatokat adhatunk meg vele, nem fogom leírni, mert ennek nem kell propaganda, tisztességes ember nem él vele.

Van egy (nyilván több is) progi, amit ha letöltesz, akkor ha az ágyadon fekszel sörrel a kezedben akkor is megoszthatod másokkal, hogy bizony te most mondjuk a Bahamákon lubickolsz, vagy épp Japánban sushit eszel. Én ennek nagyon nem örülök, de nyilván sok csaló igen.

Ha telepíti a jómadár  az Appot, akkor engedélyezni kell még egy lehetőséget - és már meg is nyitható.

Megjelenik egy térkép a jelenlegi konkrét tartózkodási helyünkkel.

Ha a hamis úti cél messze van, akkor a térképen kicsinyítünk, ha közel, akkor azonnal útnak is indulhatunk, egyszerűen áthúzzuk tartózkodási helyünket a kívánt célhoz. Vagy: beírjuk az App keresőjébe a kívánt úti célt, kettőt kattintunk, ezzel kitűzzük a zászlót, majd rákattintunk a "play" gombra - innentől a világ úgy tudja: olyan szerencsés emberek vagyunk, hogy mondjuk a következő űrhajó kilövését közvetlen közelről szemlélhetjük...   

Innentől a világ szemében csodálatos kis világjárók lehetünk, vagy - olyanok, akik minden percüket meg akarják osztani másokkal, épp otthon vagyunk, vagy a szomszéd faluban. Közben meg nevetünk a markunkban két országgal arrább. 

Így van ez, manapság a saját szemünknek sem hihetünk, nemhogy más posztjában.

FotóMegjegyzések

loading...